Wijnbar in Haarlem

Een groeiend aantal mensen laat de ouderwetse restaurants en andere soorten eetgelegenheden steeds vaker links liggen en heeft een bezoek aan dergelijke eetgelegenheden verruilt voor een meer exclusievere beleving, namelijk eten en drinken in een wijnbar.

Wijnbars vind je door heel Nederland maar in Haarlem zijn er ten opzichte van andere steden in Nederland een veel groter aantal wijnbars te vinden.

Haarlemmers hebben dit relatief nieuwe concept geheel omarmd en dat heeft geleid tot een explosieve groei van het aantal wijnbars dat in Haarlem te vinden is. Veel wijnbars hebben er hierbij voor gekozen zich vooral op een speciaal soort publiek te richten.

Dergelijke wijnbars hebben hun wijnbar bijvoorbeeld thematisch ingericht en op een bijzonder manier van de nodige meubels voorzien. Ook de muziek die in wijnbars wordt gespeeld draagt vaak bij aan de uitstraling die de wijnbar in gedachten heeft.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wat is een wijnbar eigenlijk?

Een wijnbar is niets anders dan een ouderwetse kroeg, maar dan in een veel moderner jasje, vaak jonger publiek en waar ook meestal allerlei dingen te doen en te zien zijn. Zo zijn er veel wijnbars die zijn uitgerust met bijvoorbeeld een snookertafel of een dartbord. Ook computerspelletjes, een leestafel of afgezonderde werkruimten waar mensen die even snel wat werk willen doen, terwijl ze genieten van een goed glas wijn, zijn bij een wijnbar geen uitzondering. In een wijnbar worden vaak ook verschillende soorten hapjes naast de vele wijnsoorten aangeboden. Hiervoor is vaakeen aparte menukaart beschikbaar en dat geeft een wijnbar ook die unieke uitstraling. Een wijnbar kan dus het best vergeleken worden met een combinate tussen ouderwetse kroeg en een modern restaurant waar van alles te beleven is.

Waar vind je de meeste wijnbars in Haarlem

De meeste wijnbars die in Haarlem gevestigd zijn, kunnen worden gevonden in twee populaire delen van de stad. Het eerste deel is natuurlijk, net als in veel andere steden het geval is, de binnenstad van Haarlem.

Vrijwel de helft van alle wijnbars in Haarlem kunnen worden gevonden in de binnenstad en dan met name het gebied rondom de grote markt van Haarlem.

Deze wijnbars zijn vaak tot diep in de nacht geopend en organiseren regelmatige speciale thema-avonden en evenementen die aansluiten op andere activiteiten die vaak in de binnenstad van Haarlem worden georganiseerd.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Voordeel van deze wijnbars is dat zij, ook in de nachtelijke uurtjes heel makkelijk met het openbaar vervoer bereikt kunnen worden. Iets dat minder eenvoudig is wanneer men een wijnbar bezoekt die in het tweede populaire deel van de stad zijn gevestigd, namelijk aan de rivier het Spaarne. Daar zijn vooral d wat rustigere en meer klassieke wijnbars gevestigd en die trekken vaak ook een wat ouder publiek en prijzen zijn gemiddeld wat hoger dan bij de wijnbars die in de binnenstad gevestigd zijn.

Kunst en wijn drinken combineren

Een van de meest bijzondere wijbasr die er in Haarlem gevestigd zijn, is te vinden naast het museum van Haarlem. Deze wijnbar heeft heel slim gekozen om de wijnbar aan te laten sluiten met de tentoonstellingen van het museum en zelfs de gehele menukaart een museum-achtige look te geven.

In deze wijnbar vind je naast natuurlijk een scala aan wijnen uit de hele wereld, ook een groot aantal kunstvoorwerpen die door de hele bar heen staan opgesteld.

Een zeer leuke en bijzondere wijnbar waar je op elk moment van de dag, dus ook tijdens de avonduren, wanneer het museum is gesloten, terecht kunt voor een goed glas wijn en een uitstekende maaltijd.

De wijnbar heeft een aantal zeer professionele mensen in dienst die je alles kunnen vertellen over zowel de uitgestalde kunstwerken als de verschillende soorten wijnen die afkomstig zijn uit de diverse populair wijnstreken van de wereld.

Eerst proeven dan pas bestellen

Het idee van een wijnbar is dat men niet zomaar een wijnbar binnenstapt en er een glas wijn bestelt, maar dat men ook de gelegenheid wordt geboden om een aantal wijnen uit te proberen. Hiervoor hebben de wijnbars elk een aantal wijnen geselecteerd idee zij aan hun gasten willen aanbieden en promoten.

Het proeven van een wijn kan op verschillende manieren. Niet iedereen is een wijn expert en dus zullen de meeste mensen er voldoende aan hebben om gewoon ene klein slokje van de wijn te nemen en te bepalen of deze aansluit bij hun smaak. Anderen, mensen die wat meer ervaring hebben in het wijnproeven, nemen uitgebreid de tijd om aan de wijn te ruiken, de kleur te bestuderen en dan op een geijkte manier de wijn te proeven.

Wijn die je in een wijnbar kunt proeven en drinken, is altijd beschikbaar voorde verkoop. Heb je een uitstekende wijn gevonden, dan kun je er dus voor kiezen de wijn in de wijnbar te drinken en daarna een of meerdere flessen van de wijn te kopen en mee naar huis te nemen.

Wijn combineren met kleine hapjes

Wijn drinken op een lege maag vinden we meestal niet zo geslaagd. En dat is precies de reden dat veel wijnbars naast hun uitgebreid assortiment wijnen ook een vaak zeer bijzondere menukaart aanbieden. Daarnaast zijn er veel wijnbars die erom bekend staan een aantal zeer bijzondere tapas te maken. Wijn combineren met kleine hapjes, zoals de tapas, vinden wij een concept waar we ons helemaal in kunnen vinden. Een maaltijd is natuurlijk een prima gelegenheid voor een glas wijn, maar dan liever alleen in d avonduren. Wie een wijnbar overdag wil bezoeken, kan nu dus gewoon een paar kleine hapjes bestellen en daarbij lekker genieten van een goed glas wijn. De wijnbars die aan de oevers van de rivier het Spaarne zijn gevestigd, staan erom bekend zeer goede tapas te maken, alleen is daar de prijs die je betaalt voor de tapas, en overigens ook voor de wijnen, een stuk aanzienlijker dan de prijzen die worden gehanteerd door de wijnbars in de binnenstad. Dat is dus duidelijk wel iets om rekening mee te houden.