Tapas in Haarlem

Tapas zijn kleine hapjes die gegeten worden in combinatie met een goed glas wijn, sherry of andere alcoholische drank. Tapas eten is steeds populairder aan het worden en dat is een gegeven die zich niet alleen in Haarlem voordoet.

Ook in de rest van Nederland is de populariteit van het de tapasbars. De oorsprong van de tapas ligt in Spanje. Daar nemen mensen zo tegen het einde van de dag of zelfs tijdens de siësta genieten van een glaasje sherry en daarbij wat kleine hapjes.

In Holland  wachten we niet tot het einde van de dag of de middag, maar vinden we het best om vanaf een uur in de middag tot laat op de avond tapa te eten op het moment dat het ons het best uitkomt.

Tapas eten kan wat ons betreft dus op elk moment van de dag en wij laten ons niet, zoals de Spanjaarden binden doo gezette tijden.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Wat is een tapa precies?

De uit Spanje afkomstige Tapas zijn inmiddels bekend als kleine hapjes die in twee categorieën verdeeld kunnen worden: koude gerechten en warme gerechten.

De groenten en specerijen die men voor de tapa gebruikt, lopen uiteen van vis tot vlees en van pittig tot zoetigheid. Ook hartige tapas zijn tegenwoordig heel erg populair.

Er zijn honderden soorten tapas beschikbaar al zal het aanbod per restaurant of tapasbar beperkt zijn. Wie een tapasbar bezoekt zal soms lastig een keuze kunnen maken tussen alle verschillende soorten tapas die er beschikbaar zijn en worden aangeboden. Een belangrijk kenmerk van het eten van tapas, is dat er altijd alcohol wordt gedronken bij het eten van tapas.

Heb je moeite om uit het brede aanbod van tapa een keuze te maken, kun je hierbij als leidraad hanteren dat je eerst de drank kiest die je wilt drinken en daarna pas de tapas die daar het best bij aansluit.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Waar komen de tapas eigenlijk vandaan

De tapa zoals wij die kennen, komt uit Spanje en wordt daar traditiegetrouw tussen 2 uur in de middag en 5 uur in de namiddag geserveerd. De tapas worden al sinds eind vijftiende eeuw gebruik. Alleen dan wel in een andere vormen manier dan tegenwoordig het geval is.

De oorspronkelijke tapas werden geïntroduceerd door een keizer die wilde dat elke herberg in het land naast wijn en bier ook hapjes moest aanbieden. Dit om te voorkomen dat soldaten van het leger van de keizer op een lege maag (en stomdronken) op het paard zouden stappen.

Het idee om kleine hapjes te combineren met een glas alcohol is in Nederland niet helemaal vreemd. Wij hebben immers het kaasplankje en de schaaltjes met nootjes die we met een glas bier of een wijntje eten. Het idee van de tapas komt dus een beetje overeen met het Hollandse kaasplankje of bakje nootjes, al is er bij het ontstaan van de tapas wel een behoorlijk traditie op gang gebracht. Het bedenken en bereiden van tapas is in Spanje een prestigekwestie en chef-koks uit heel Spanje proberen elkaar de overtroeven door steeds opnieuw met de meest verrassende tapas te komen.

Bijzondere tapa

Er bestaan honderden tapasgerechten en daar komen er dagelijks wel een paar bij. Combineren is namelijk heel eenvoudig en veel chef-koks vinden het een leuke uitdaging om steeds weer nieuwe te bedenken en serveren. Er is niet veel nodig om een nieuwe variatie van een tapa te bedenken.

Wie op een slimme manier een aantal redelijk goed combinerende producten bij elkaar weet te voegen, heeft al snel een nieuw soort tapas bedacht. Zorg er dan wel voor dat deze producten goed worden gecombineerd en dat de smaak niet al te sterk is. Kruiden kunnen gebruikt worden om de tapas wat sterker te maken en het is natuurlijk ook heel eenvoudig om hartige tapas te maken.

Daarbij doe je er verstandig aan er geen vis of vlees in te verwerken. De meeste tapas hebben van oorsprong echter wel iets van vlees of vis en vaak zijn dat ook de hoofdbestandsdelen van de tapas. Deze worden vaak aangevuld met specerijen of vruchten wat voor een typische smaakt zorgt. In Nederland hebben we inmiddels al een aardig assortiment tapa bedacht die men in Spanje helemaal niet kent.

Wie nog nooit kennis heeft gemaakt met het fenomeen van tapas, kan in Haarlem bij verschillende goede tapasbars terecht. Een tapasbar lijkt een beetje op een ouderwetse kroeg, zoals we die van vroeger kennen. Sommige tapasbars hebben een biljarttafel of een dartbord en andere tapasbars onderscheiden zich weer wat meer door het soort muziek dat er te horen is of het gekozen thema van de bar. Een bezoek aan een populaire tapasbar is het meest aan te bevelen, wanneer je met meerdere personen gaat. Het idee van tapas is dat men samen relaxt, terwijl men geniet van een bijzonder klein maar smakelijk hapje.

Tapasbars aan de rivier Spaarne

Wie op zoek is naar een goede tapasbar aan de rivier het Spaarne, hoeft niet al te lang te zoeken. Aan de rivier het Spaarne vind je een paar zeer goede en vooral bekende tapasbars en ook zijn er een aantal sterrenrestaurants waar tapas geserveerd wordt.

Sommige tapasbars sluiten zo rond elf uur in de avond terwijl andere tapasbar tot diep in de nacht hun deuren geopend houden.

Zowel de tapasbars als de restaurants die tapas gerechten aanbieden, organiseren vaak allerlei evenementen om hun gasten mee te vermaken en natuurlijk wat langer in de zaak te houden, zodat er nog wat meer tapa verkocht kan worden.

In de zomermaanden is het waanzinnig gaaf om bij de tapasbars aan het Spaarne een terrasje te pakken.

Soms wordt er live muziek gepresenteerd en altijd is het prachtige uitzicht op de rivier beschikbaar, wat het tapas eten aan het Spaarne een bijzonder tintje geeft.

Tapas eten in de oude binnenstad van Haarlem

Ben je van plan om een avondje te gaan stappen of juist een dagje te gaan winkelen, dan is een bezoek aan een tapasbar een hele leuke manier om de dag of avond te breken en tussendoor een hapje en een drankje te nemen.

Tapasbars vind je door de hele binnenstad en waar je jezelf ook in de binnenstad bevindt, er is altijd wel een tapasbar op loopafstand te bereiken. Een tapasbar bezoeken om een complete maaltijd naar binnen te werken is eigenlijk niet de bedoeling, maar aan de oude markt van Haarlem is er wel een tapasbar waar je zowel kunt dineren als tapa kunt eten.

Ben je klaar met winkelen, dan kun je dus eerst een tapas eten en vervolgens gelijk door naar de hoofdmaaltijd. Veel mensen maken daarvan gebruik wanneer zij bijvoorbeeld met vrienden of collega’s gaan dineren en geen zin hebben om na het werk eerst helemaal naar huis te gaan. De tapasbar is dan een prima gelegenheid om een uurtje te wachten en alvast een klein hapje weg te werken.