Restaurant in Haarlem

Haarlem behoort zonder twijfel tot een van de gezelligste steden van Nederland om er eens een avondje op uit te gaan. Voor iedereen is er wel wat te doen en wie daarbij eerst een hapje wil eten in een goed en betaalbaar restaurant, hoeft zich in Haarlem nergens zorgen over te maken.

Haarlem beschikt over tientallen klasse restaurants, van sterrenrestaurants, tot gezellige eettentjes. De meeste restaurants zijn gevestigd in de oude binnenstad van Haarlem en natuurlijk aan het Spaarne, de mooiste rivier van de regio, waaraan de oevers van de rivier veel hotels en een aantal sterrenrestaurants zijn gevestigd. In dit artikel gaan we eens nader in op de restaurants waar je in Haarlem kunt eten, waar je op let bij een bezoek aan een Haarlems restaurant en welke locaties uitermate geschikt zijn om gezellig met familie, vrienden of collega’s te eten.

Na het lezen van alle informatie uit dit artikel, kun je in vrijwel elk restaurant terecht en weet je alles over uit eten gaan in een Haarlems restaurant.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Dineren aan het Spaarne

De rivier het Spaarne is een van de meest geliefde en mooiste plekjes van Haarlem. Niet alleen de Haalemmers zelf vinden dat, de rivier, natuurgebieden om de rivier heen en de vele attracties aan de oever van de rivier worden ook door heel veel toeristen en dagjesmensen bezocht.

Aan het Spaarne bevinden zich een groot aantal restaurants waaronder kleine eetgelegenheden en een paar sterrenrestaurants.

Het voordeel voor restaurants die aan het Spaarne gevestigd zijn, is dat er behoorlijk wat ruimte is voor bijvoorbeeld een terras of een schitterende tuin.

Veel goede restaurants hebben een riante tuin waarin je zowel kunt genieten van een goed en stevig ontbijt, een uitgebreide lunch of brunch als een drie gangenmenu.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Restaurants in de binnenstad van Haarlem

De binnenstad van Haarlem is zoals gezegd onder de Haarlemmers de meest populaire locatie om eens gezellig met elkaar uit eten te gaan. De verbindingen naar het centrum van de stad zijn met het openbaar vervoer uitstekend en wie ervoor kiest met de auto naar de binnenstad te reizen, zal zelden om een parkeerplek verlegen zitten.

Er zijn voldoende parkeergarages beschikbaar. De reden dat de binnenstad zo populair is om uit eten te gaan is waarschijnlijk heel simpel: er is een overvloed aan keuze mogelijkheden en elk soort restaurant is wel te vinden in de binnenstad van Haarlem. Of je nu liefhebber bent van de Thaise keuken of liever lekker Mexicaans wilt eten, het is mogelijk in de binnenstad.

Buiten het centrum van Haarlem zijn er natuurlijk ook genoeg restaurants en kleine eettentjes te vinden, maar die worden wat minder druk bezocht dan de restaurants die zijn gevestigd in het hart van Haarlem.

Eten in een themarestaurant

De laatste jaren is het aantal restaurants dat zich in Haarlem heeft gevestigd explosief gestegen. Dat heeft ertoe geleid dat er een bijna moordende concurrentie is ontstaan tussen allerlei restaurants.

Een klein aantal restaurants heeft hierdoor haar aanpak en uitstraling wat aangepast en ervoor gekozen het restaurant in een thema vorm te passen. Hierbij kun je natuurlijk denken aan een specifieke keuken, maar het gaat hier meer om een echt thematische aanpak.

Zo is er een restaurant dat zich helemaal op z’n Hollands heeft ingericht. De stoelen zijn oranje, de muren blauw en het tapijt rood. Het Hollandse thema kan je bij binnenkomst nauwelijks ontgaan. Dineren in dit restaurant is een ware beleving de keuze om er een Oer-Hollands restaurant van te maken heeft de eigenaar geen windeieren gelegd. Niet alleen hebben heel veel Haalemmers de weg naar zijn restaurant gevonden, maar is het restaurant ook enorm populair onder dagjesmensen en toeristen.

Verschillende soorten gerechten

Natuurlijk kun je bij elk restaurant in Haarlem kiezen om gewoon een Hollandse maaltijd te bestellen, maar er zijn tegenwoordig ook allerlei nieuwere vormen van restaurants waar je de meest exotische n vreemde gerechten kunt eten. Hollandse pot en de meer traditionele gerechten die men al tientallen jaren op vrijwel elke menukaart kan vinden, zijn nog steeds immens populair bij mensen die zowel in een voordelig als in een wat exclusiever restaurant gaan eten.

Daarnaast is de vraag naar bijzondere gerechte, bijvoorbeeld Mexicaans, Chileens of Thais en Chinees eten de laatste tien jaar drastisch toegenomen. Restaurants hebben hier goed op ingespeeld en bieden tegenwoordig uit alle landen van de wereld waar bijzondere gerechten vandaan komen, wel wat verschillende keuzes aan.

Eten in een restaurant, of dat nu tegen een goedkoop prijsje is of wat duurder uitvalt, kan daardoor voor iedereen een verrassende ervaring zijn. Bedenk voor je een tafel boekt in een van de vele restaurants die Haarlem rijk is, eerst goed wat voor soort maaltijden je verwacht in het restaurant en doe eventueel navraag in het restaurant van je keuze. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een maaltijd voor. Dat geldt ook voor de maaltijden die je in veel restaurants in Haarlem kunt bestellen.

Waarop letten bij een bezoek aan een Haarlems restaurant?

Wie een van de vele restaurants in Haarlem wil bezoeken, doet er verstandig aan de tafl ruimschoots van tevoren vast te leggen. Vooral restaurants die gevestigd zijn aan het Spaarne of die zich in de binnenstad van Haarlem bevinden, zijn razend populair onder de lokale bevolking en vaak weken vooraf volgeboekt.

Kom je van buiten de stad dan is het dus verstandig je favoriete restaurant vroegtijdig te laten weten dat je langs komt en een tafeltje wilt reserveren.

Verder dien je jezelf er bewust van te zijn dat parkeren in het centrum van Haarlem niet gratis is en er beperkte parkeerruimte beschikbaar is.

Kom je van buiten Haarlem, dan is het wellicht verstandiger om de auto aan de rand van de stad te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer te nemen naar de binnenstad van Haarlem.

Heb je ene tafeltje gereserveerd in een sterrenrestaurant aan de oevers van de rivier het Spaarne, dan hoef je iets minder zorgen te maken. Deze restaurants beschikken vrijwel allemaal over een eigen parkeerplaats.