Ontbijten in Haarlem

In Haarlem zijn er tientallen goede restaurants waar je terecht kunt voor een gebalanceerd en stevig ontbijt. Dat kan niet alleen op locaties die voor de hand liggen, zoals de binnenstad van Haarlem, maar ook op bijzondere locaties, zoals aan de rivier het Spaarne.

Nederlanders stellen het ontbijt steeds vaker uit of vervangen deze door een brunch.

Geen goed idee, vinden veel gezondheidsspecialisten. Het ontbijt legt als het ware een bodem energie in je lichaam waar je de rest van de dag op bouwt.

De lunch is vaak een stuk lichter dan het ontbijt en het diner wordt gezien als de maaltijd om bepaalde vitamines en calorieën die niet tijdens het ontbijt worden genuttigd, binnen te krijgen.

In dit artikel gaan we eens kijken hoe gezond een ontbijt eigenlijk is, en dan vooral de vraag of een ontbijt overgeslagen zou moeten worden en waar je het beste in Haarlem terecht kunt voor een degelijk ontbijt.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Is het ontbijt overslaan echt heel ongezond?

Voor mensen die een vast patroon hebben waarin zij in de avonduren of tijdens de nachtelijke uurtjes hun werk moeten doen, geldt vaak dat zij het ontbijt in de ochtend overslaan.

De meeste nemen dan een uitgebreide lunch, ook wel een brunch genoemd. Daarmee krijgen ze toch alle benodigde vitaminen en koolhydraten binnen, is de gedachte. Het ontbijt doet meer dan alleen de voedingsstoffen in ons lichaam op peil houden. Het zorgt ervoor dat ons lichaam op bepaalde momenten over extra energie kan beschikken.

Die energie is nodig om te werken, te studeren en, ons te verplaatsen, te sporten, maar ook om onszelf prettig te voelen.Wie in de nacht werkt heeft een ander leefpatroon, dan mensen die ‘gewoon’ overdag werken en kan het ontbijt dus best uitstellen. Men gebruikt dan als het ware een andere kalender, maar omdat het patroon zich herhaalt, zal dat verder weinig schade toebrengen aan ons lichaam.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Een uitgebreid ontbijt nuttigen aan het Spaarne

Een van de mooiste en meest bijzondere locaties om van een stevig ontbijt te genieten is ergens aan de oevers van de rivier het Spaarne.

Deze rivier stroomt door heel Haarlem heen en aan de oevers van de rivier vindt men tientallen gezellige en goede restaurantjes en eetcafeetjes waar men terecht kan  voor zowel een goed diner, de lunch, een brunch maar ook het ontbijt. Het Spaarne is vooral in trek bij mensen die graag genieten van de natuur. Op sommige delen aan de oevers van het Spaarne is er een zeer bosrijke omgeving, wat tevens een goed gevoel geeft, zo vroeg in de ochtend.Er is een uitstekende verbinding via het openbaar vervoer met andere delen van de stad, dus wie wat van het Spaarne afwoont, kan gerust de bus pakken om een ontbijtje te nemen aan de oevers van het Spaarne en vervolgens de dag te beginnen met een kalmerende wandeling door de prachtige natuur rondom de rivier het Spaarne.

Een stevig ontbijt in de binnenstad van Haarlem

Een andere locatie die bij zowel de Haarlemmers zelf, toeristen die Haarlem bezoeken als dagjesmensen enorm populair is, is de oude binnenstad van Haarlem.

De grachten en de oude grachtenpanden zijn vaak omgebouwd tot chique restaurants en bijzondere eettentjes waar men zonder twijfel een gevarieerd en uitgebreid ontbijt kan nuttigen.

Restaurants en eetcafés die in de binnenstad aan de grote markt gevestigd zijn, en vrijwel allemaal over een mooi terras beschikken, zijn helemaal populair.

Vanaf het terras kun je, terwijl je jouw ontbijt wegwerkt, genieten van allerlei soorten bedrijvigheid die zich op en rondom de oude markt van Haarlem afspelen.

Een traditioneel ontbijt of liever wat anders?

Een traditioneel ontbijt bestaat uit brood, een plakje kaas of worst en wellicht een glas melk om het hele zaakje weg te spoelen. Tegenwoordig zijn er echter ook tal van andre minder traditionele mogelijkheden om een gevarieerd en bijzonder ontbijt te nuttigen, zonder daarbij de hoognodige koolhydraten, calorieën en vitaminen te moeten missen.

Denk aan een bord muesli met een nieuw soort yoghurt of wellicht kleine pannenkoeken om de dag mee te vullen.

Ook een croissant met wat minder gangbare kaassoorten, zoals een stukje brie of camembert zijn tegenwoordig geliefde producten om tijdens het ontbijt te eten.

Bij een goed ontbijt past natuurlijk een lekker kopje koffie of een vers geperst glas vruchtensap.

Bij een goed restaurant zal deze altijd vers geperst zijn en nooit uit een pak getoverd worden.

Een snel ontbijt in het station van Haarlem

Woont of werkt u vlak bij het station van Haarlem, dan kunt eens overwegen om daar een lekker ontbijt te nemen. Voordeel van ontbijten op het station, is dat het station al heel vroeg in de ochtend geopend is. Je kunt dus bij wijze van spreken je bed uitrollen en direct de stationsrestauratie inlopen en je ontbijtje bestellen.

Helaas is de stationsrestauratie geen compleet restaurant en zijn de mogelijkheden voor het bestellen van je ontbijt enigszins beperkt. Een broodje, kop koffie of thee of wellicht een sapje, maar verder houdt het wel op. De stationsrestauratie heeft geen uitgebreide menukaart, maar is vooral prettig voor mensen die vroeg op moeten en geen zin hebben om een heel ontbijt in elkaar te zetten.

De stationsrestauratie is overigens ook geopend tijdens de middaguren en in de avond, dus voor een kleine brunch, een lunch of een avondmaaltijd kunt u ook gerust terecht in het station van Haarlem of van Zandvoort bij Boudoir By Sara kleding.

Afvallen door bewust je ontbijt samen te stellen

Wil je tijdens het ontbijten een paar kilootjes proberen af te vallen, let er dan goed op dat je tijdens het bestellen of bereiden van je ontbijt gebruik maakt van light producten. Deze producten bevatten minder vetten waardoor het vetgehalte in je lichaam niet afneemt, maar op pijl blijft. Door na het ontbijt een wandeling te maken, kun je nieuwe calorieën verbranden wie dit als patroon langere tijd vol weet te houden, zal daardoor automatisch ook wat pondjes of kilootjes kwijt raken. Afvallen door goed te kijken en rekening te houden wat we vooral tijdens het ontbijt eten, is al langer een goed advies van veel gezondheidsspecialisten.