High tea Haarlem

Gezellig samen genieten van een high-tea was nog nooit eerder zo populair als tegenwoordig het geval is. Steeds vaker organiseren bedrijven en instellingen een high-tea voor hun medewerkers, bijvoorbeeld om gezellig de dag af te sluiten of een bijzondere gelegenheid te vieren.

Ook particulieren ontdekken de gezelligheid die een high-tea vaak met zich meebrengt. Een high-tea organiseren is niet al te veel werk en de meeste mensen kunnen dat ook gewoon helemaal zelf doen. Restaurants bieden echter ook vaak complete high-tea arrangementen aan en daarbij worden soms zeer bijzondere hapjes en drankjes geserveerd. Het kan dus soms best de moeite waard zijn om een high-tea niet zelf te organiseren, maar te laten verzorgen door een restaurant of cateringbedrijf in de buurt van Haarlem.

De high-tea is al langer geleden overgevlogen uit Engeland waar het gebruik al meer dan 100 jaar bekend is. In eerste instantie uitslijtend onder de rijkere Engelsen, maar later ook onder het gewone volk was de high-tea een dagelijks terugkerend ritueel.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Het ontstaan van de high tea

Bij een high-tea wordt gebruik gemaakt van een hoge tafel waar de hapjes en de thee worden gepresenteerd op een nette en verzorgde manier. Hoge stoelen worden gebruikt om plaats te nemen en het nuttigen van een high-tea op de bank of aan de keukentafel is uit denk boze. Dat is anders bij afternoon tea, de voorganger van de high-tea. Daarbij worden kleine hapjes genuttigd in combinatie met een kopje thee. De functie van een afternoon tea is vooral om het hongerige gevoel aan het eind van de middag te dempen totdat men het avondmaal kan gebruiken. Zowel de high tea als de afternoon tea zijn afkomstig uit Engeland, waar het sinds het eind van de 19e eeuw gebruikelijk was onder de elite om aan het eind van de middag een klein hapje te nemen om zodoende de tijd tot het avondmaal te overbruggen. Dit gebruik werd bekend onder de naam afternoon tea en later overgenomen door het gewone volk. Door de jaren heen is de high tea de grenzen van Engeland overgetrokken, maar is de afternoon tea een gebruik dat vooralsnog alleen in Engeland erg populair is.

Het ontstaan van de high tea

Bij een high-tea wordt gebruik gemaakt van een hoge tafel waar de hapjes en de thee worden gepresenteerd op een nette en verzorgde manier. Hoge stoelen worden gebruikt om plaats te nemen en het nuttigen van een high-tea op de bank of aan de keukentafel is uit denk boze.

Dat is anders bij afternoon tea, de voorganger van de high-tea. Daarbij worden kleine hapjes genuttigd in combinatie met een kopje thee. De functie van een afternoon tea is vooral om het hongerige gevoel aan het eind van de middag te dempen totdat men het avondmaal kan gebruiken. Zowel de high tea als de afternoon tea zijn afkomstig uit Engeland, waar het sinds het eind van de 19e eeuw gebruikelijk was onder de elite om aan het eind van de middag een klein hapje te nemen om zodoende de tijd tot het avondmaal te overbruggen.

Dit gebruik werd bekend onder de naam afternoon tea en later overgenomen door het gewone volk. Door de jaren heen is de high tea de grenzen van Engeland overgetrokken, maar is de afternoon tea een gebruik dat vooralsnog alleen in Engeland erg populair is.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

High teas aan het Spaarne

De rivier het Spaarne stroomt door heel Haarlem heen en is beroemd om haar prachtige locaties die men aan de oevers van het Spaarne kan vinden. Deze locaties zijn zeer in trek bij zowel bedrijven als particulieren om er een high tea te organiseren.

Aan het Spaarne vindt men naast de prachtige natuurlijke locaties waar men een high tea kan organiseren, tevens een aantal grotere en kleinere hotels en restaurants waar men de high tea als arrangement op de menukaart hebben staan. Deze hotels en restaurants werken vaak samen met verschillende cateraars in Haarlem die voor u een high tea voor grote of kleinere groepen, op locatie kunnen verzorgen. Het is echter ook mogelijk de high tea te laten voorbereiden en uitvoeren door de restaurants en de hotels die zich aan het Spaarne bevinden. Vaak bent u dan wat duurder uit, maar daar staat tegenover dat u verder nergens meer naar om hoeft te kijken.

Zorg ervoor dat wanneer u een hotel of restaurant wilt inschakelen voor het organiseren van een high tea, u altijd tijdig reserveert. Vaak zijn de high teas die men vanaf het menu kan kiezen aan bepaalde tijdens gebonden, bijvoorbeeld alleen tussen drie en vijf uur in de middag.

De high tea zelf organiseren kan ook!

Ondanks het woordje ‘thee’ in de naam, draait het namelijk eigenlijk helemaal niet om de thee, maar vooral om de hapjes die men aanbiedt en wat er tijdens de high tea allemaal georganiseerd wordt.

Het is geen verjaardagspartijtje waar men wat blokjes kaas en wordt op tafel zet en iedereen zichzelf maar moet vermaken. Het organiseren van een high tea laat zich het makkelijkst doen, door een geschikt thema te bedenken en daar creatief mee om te gaan.

De hapjes die men gebruikt kan men zelf maken, maar veel mensen die een high tea organiseren, laten dit liever over aan een goed restaurant dat gespecialiseerd is in het bereiden van high tea snacks en hapjes. Ga je er toch zelf mee aan de slag, zorg er dan in ieder geval voor dat er voldoende hapjes beschikbaar zijn en dat je vooraf precies weet hoeveel gasten er zullen komen. Wie het een leuk idee lijkt om zelf een high tea te organiseren, zal zich goed moeten realiseren waar men aan begint. Het lijkt zo eenvoudig om een high tea te organiseren, maar in de praktijk laat zich dat nog best wel tegenvallen.

High tea als afsluiting van de dag

Gezellig met je collega’s de werkdag afsluiten door samen te genieten van een high tea in de binnenstad van Haarlem. Heb je een leuk team met mensen waarmee je werkt, overweeg hen dan eens te verrassen met een high tea. Er zijn voldoende gelegenheden in Haarlem waar men zonder problemen snel een high tea kan regelen en er is vast wel een restaurant bij je werkplek in de buurt die dat uitstekend kan.