Boot huren in Haarlem

Wie Haarlem eens op een andere manier dan normaal wil ontdekken, kan eens overwegen om er een dagje tussenuit te gaan door een boot te huren in Haarlem.

Haarlem is sowieso al een prachtige stad, maar vanaf het water ziet de stad er geheel anders uit. Men ontdekt vanaf het water plekjes waar men normaal gesproken zowel met de fiets als met de auto, geheel aan voorbij rijdt.

De rivier het Spaarne en de oude grachten in de binnenstad van Haarlem, lenen zich uitstekend voor een boottocht in Haarlem en daarbij kan men kiezen om alles zelf te regelen of een arrangement te boeken bij een van de bootverhuurders in Haarlem.

Wie een boot huurt in Haarlem, dient zich goed voor te bereiden. Zo dient men soms in het bezit van een vaarbewijs te zijn en zijn niet alle routes open voor pleziervaart. In dit artikel lees je meer over wat er allemaal komt kijken bij het huren van een boot in Haarlem.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Een dagje varen op het Spaarne

Heb je er geen behoefte aan om een boot te huren waarbij alles is geregeld en wil je gewoon lekker zelf de boot besturen en zorgen voor je eigen eten en drinken aan boord. Bij het Spaarne kun je zelf kiezen waar je behoefte aan hebt, lekker alles zelf doen! Geen probleem, wil je er toch een wat luxer uitje van maken dan kun je gebruik maken van één van de vele andere mogelijkheden die dit bootverhuurbedrijf biedt. Wil je liever een schipper om de boot te besturen dan is dit ook mogelijk, de schipper zal je door alle grachten en kanalen van Haarlem begeleiden. Op een ontspannen manier wordt er gevaren langs alle mooie plekjes die Haarlem heeft te bieden. Aan boord geniet je van een hapje en een drankje, om vervolgens uit te kijken over de vele grachten, hofjes, pleinen en kerken. Na afloop van de vaartocht kun je passend de dag afsluiten in de binnenstad van Haarlem in je favoriete horecagelegenheid.

Verschillende arrangementen 

Zie je een dagje varen op het Spaarne en de Haarlemse grachten wel zitten, dan kun je ervoor kiezen dit helemaal zelf te organiseren, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals het boeken van een compleet arrangement.

Arrangementen zijn ideaal voor mensen die er een dagje uit willen met een grotere groep en daarbij gebruik willen maken van een hapje of een drankje. Alles wordt voor je verzorgd en je hoeft eigenlijk zelf nergens meer aan te denken. Van de kapitein die de boot bestuurt tot de flessen wijn waarmee jij en je gasten kunnen genieten van de rondvaart, worden geheel verzorgd.

De bootverhuurders aan het Spaarne hebben hiervoor vaak goede contacten met een cateraar die de arrangementen verzorgen. Wie interesse heeft in het boeken van een compleet arrangement, kan eens een prijsopgave aanvragen bij de verschillende bootverhuurders in Haarlem. Zij geven je niet alleen graag een offerte af, maar kunnen je ook meer vertellen over de praktische kan van het boeken van een arrangement.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Waar op letten bij het huren van een boot?

Wie ervoor kiest om zelf een boot te besturen, zal een aantal zaken goed in de gaten moeten houden. Natuurlijk zijn er wettelijke voorschriften waarmee men rekening moet houden.

Zo dient de boot aan alle wettelijke eisen te voldoen en moeten er reddingsvesten aan boord zijn.

Ook geldt voor bepaalde boten een maximaal aantal passagiers en voor kinderen gelden vaak afwijkende regels. Daarnaast moet men met de praktische kant van het boeken van een boot rekening houden.

Zo moet er voldoende water aan boord zijn en natuurlijk ook eventueel reserve brandstof voor het geval men de weg kwijtraakt en de brandstof op dreigt te raken.

Wie een boot huurt bij een bootverhuurder in Haarlem zal altijd samen met de bootverhuurder deze praktische en wettelijke dingetjes doornemen, zodat men tijdens de rondvaart zeker weet dat men niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Een dagje puur genieten vanaf het water

Er is bijna niets zo ontspannend als lekker genieten op het deinende water en een dagje varen is dan ook een van de meest favoriete bezigheden van de Haarlemmers.

Het is vooral in de zomermaanden op zowel het Spaarne als in de Haarlemse grachten behoorlijk druk, dus wie zelf vaart zal minder ontspannen kunnen zijn dan de passagiers aan boord. Geen probleem, want soms het zelf varen al een ontspannende bezigheid op zichzelf. Vergeet niet om bij het plannen van de boottocht na te denken aan belangrijke zaken die je tijdens de dag zelf niet zomaar in orde kunt brengen.

Denk er bijvoorbeeld aan om zwemkleding mee te nemen en wellicht een deken voor als het onverwacht toch wat killer blijkt te zijn. Zonnebrandcrème is meestal niet even ergens langs het water te koop dus dat moet je absoluut zelf mee nemen en dat geldt natuurlijk ook voor alle hapjes en drankjes die je tijdens de boottrip wilt gebruiken.

De meest eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je aan drank en eten niets tekort komt, is het vullen van een flinke picknickmand.

Genieten aan boord van je eigen sloep of boot!

Heb je eenmaal een boot geboekt, al dan niet aangevuld met een bepaald arrangement dan rest je alleen nog om vlak voordat je vertrekt nog even een paar dingen na te lopen. Zo zul je tijdens de boottocht natuurlijk willen beschikken over voldoende vers water en dient er voldoende brandstof beschikbaar te zijn. Controleer deze zaken altijd even vlak voordat je vertrekt, maar niet al te laat, want mocht er iets niet in orde zijn, dan zal de bootverhuurder wel even tijd nodig hebben om een en ander in orde te maken. Het meest verstandige is om de dag voor vertrek nog even de verhuurder te bellen en te vragen of alles in orde is en een tijd af te spreken wanneer je de laatste controle voor vertrek wilt uitvoeren.